2009年4月21日火曜日

KEROPOK LEKOR


kali ni ku try resepi Jiya(14sept)
tp ku buat 2ekor ikan jer(guna ikan sabaa)sukatan utk bhn2 pun main agak2 jer...tq jiya!!!b'tmbh lg resepi keropok lekor...

Bahan-bahan ( - )

* 1kg ikan selayang/ kembung
* 5-10 ulas bawang putih
* 1kg tepung ubi/kanji
* 2 cawan tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder
* Garam secukup rasa
* Perasa
* Air

Cara-cara

1. Asingkan isi ikan dari tulang.
2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
4. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
5. Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
6. Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.

2 件のコメント:

Juwita Jamaludin さんのコメント...

wah wajib cuba ni sedap ni.. heheheehe lama tak makan.. rindu

are さんのコメント...

cuba ita jgn xcuba...x susah pun nak buatnyer!!
tgk menu ita pun..makin hari makin mengancam..hehehe!!