2009年9月8日火曜日

RAMADHAN KELAPAN BELAS


ishhhhh...lama sungguh x tayang menu b'buka sejak akhir2 ni...sbb mood nk masak tu makin hari makin b'kurang tambahn sibuk dok kemas umah yg xabih2 lg...kurang 2mggu lg kami akan b'angkat ke mesia.

bahan2 utk memasak pun kiranya buat aper yg ader jer,nk kasi clear saki baki bhn2 yg sediaada.

kali ni nk letak menu ni jer la...mcm biasa c&p jer dr MyR.tq yer makyong!!

GULAI IKAN


Bahan-bahan ( 2-3 orang )

* 2 ekor ikan kembung- (apa2 jenis ikan pun tak pe)
* 1cm lengkuas
* 1cm kunyit
* 1 sudu besar cili giling
* 1 keping asam gelugur/keping
* 3-4 biiji bawang merah
* 1 ulas bawang putih
* 1 biji timun
* 3 biji lada hijau
* 1/2 biji kelapa-ambik santan

Cara-cara

1. Bersihkan ikan dan ketepikan.
2. Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam periuk yang ada santan. Masukkan juga asam gelugor. Masak sehingga santan mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan. Biar sehingga ikan masak dan kuah sedikit pekat.
4. Masukkan pula timun yang di potong sepanjang 1- 1.5 cm dan juga lada hijau
5. Masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.

1 件のコメント:

Ruziawati Bukhari さんのコメント...

selamat hari raya..

balik raya kat msia ye? blk temerloh x?