2009年9月1日火曜日

RAMADHAN KESEBELAS


puding ni utk b'buka sekejap lg....xder keja nak buat,sambil2 tunggu waktu b'buka ku nk letak dessert yg sempat aku buat...pagi2 lg buat sbb nk mkn sejuk2 baru best!!dah separuh ari dok dlm aisbox.

resepi ambk dr MyR...tq empunya resepi!!!

PUDING KAREMEL TANPA TELUR

Bahan-bahan ( 10 orang )

* A) 2 senduk gula
* B) 1 bungkus agar-agar serbuk
* 4 cawan air
* 2 1/2 senduk gula
* C) 1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
* 2 sudu makan tepung kastard
* 1 sudu vanilla
* (Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara

1. hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..
2. Dalam periuk didihkan bahan b. kecilkan api kemudian masukkan bahan c. kacau rata selama lebih kurang 3 minitn @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.
3. Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).
4. contoh susu cair n agar2 paket..
***SENDUK TU,GUNA SENDUK YG CEDUK NASI TUUUU..

0 件のコメント: