2008年12月12日金曜日

Daging Masak Merah


aku cilok dr myrespi jugak...sedap mkn dgn telur dadar dan tomyam.

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

* 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
* 1 bijik bawang besar dimayang
* 1 bijik cili capsicum hijau
* 1 cm halia
* 2 ulas bawang putih
* 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
* garam secukup rase...
* klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup... tak der kat dapur so tak letak...

Cara-cara

1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak.. tapi saya tak letak sbb tak elok lah....
4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
6. Bleh makan ngan nasik putih.. atau jadikkan lauk nasi goreng USA

4 件のコメント:

KV さんのコメント...

byk daging kt rumah. Nak try gak la.

are さんのコメント...

try la kv...sedap tu daging korban ker???

QiStinA's さんのコメント...

are...mmg sedap tu..daging masak merah makan dgn nasi panas...tmbh hirup tomyam...fuh... mengancam..

are さんのコメント...

betul tu moi...