sedap ikan bakar ni cicah dgn sambal kicap...dua2 resepi ni hasil skodeng kat Myresepi..
Bahan-bahan ( 2-3 org )
* 3 ekor ikan cencaru (600gm). Boleh juga guna ikan siakap, jenahak, gerut atau pari.(ku guna ikan aji)
* 5 sb cili boh / lada giling
* *3 biji bawang merah
* *2 biji bawang putih
* *1/2 inci kunyit
* *1/2 inci halia
* 1 sk pati asam jawa adabi / 2 sb air asam jawa
* sedikit garam, gula dan pak aji ikut sedap rasa
* 1 btg serai dititik
* 2-3 biji limau kasturi
Cara-cara
1. Siang
Bersihkan ikan, sbb ikan ni kecik saya buat poket kat belakang ikan, kalau guna ikan besar mcm jenahak, siakap lebih elok belah tgh terus mcm ikan masin.
2. Kisar bahan bertanda *. Tumis lada boh hingga garing kemudian masukkan bahan kisar. Letakkan serai yg dititik. Bolehlah letak asam jawa, garam, gula dan perasa. Tumis sampai garing. ( sambal ni boleh buat byk simpan fridge ). Kalau tumis garing boleh simpan sampai 1 minggu.
3. Sumbat
Sumbat sambal dalam ikan. Kalau guna ikan besar, letak sambal pd bhgn dlm ikan. Bakar ikan.
4. Perahkan limau kasturi masa makan.
0 件のコメント:
コメントを投稿