aku ambk kat mesra.net...nampak senang tp aku slalu jer fail bab nak menyira kueh ni...tgk la ni gula tu mcm jd karemel pulok!!!
Kuih Keria
500 gm keledek, direbus & dikupas kulitnya
¼ sudu garam
Secubit serbuk kulit kayu manis
1 biji telur, dipukul hingga kembang 105 gm tepung, diayak
Minyak banyak untuk menggoreng
125 gula pasir
4 sudu besar air
Cara:
Lecekkan keledek bersama garam & kulit kayu manis. Apabila telah rata, masukkan telur & gaul rata-rata. Masukkan tepung yang telah di ayak. Uli campuran itu untuk mendapatkan doh yang lembut. Taruk di atas papan canai yang bersapu tepung, hingga setebal 1.2 cm. Bahagikan kepada 14 bahagian berbentuk tiap-tiap satu bahagian kepada suatu bulatan yang berlubang tengahnya. Pijarkan minyak yang banyak untuk menggoreng. Goreng hingga kuih-muih itu hingga kuning keemasan warnanya & garing. Toskan minyaknya betul-betul & ketepikan. Larutkan gula dalam air. Didihkan hingga menjadi sirap yang pekat. Balik-balikkan kuah keria itu dalam sirap ini hingga bersalut rata & gula itu menjadi hablur. Sejukkan & hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Untuk membuat 14 keping saja.
0 件のコメント:
コメントを投稿