2009年6月5日金曜日

BLACK PEPPER BEEF


asalnyer duk berangan nk masak daging tempra...sbb t'tarik dgn kepelikkan nama masakan tu..tp tiba2 jer time duk jamu mata dgn resepi CMG,t'liur pulak dgn masakan ni....lain kali lah buat daging tempra tu.

ni c&p dr blog CMG,

Bahan-Bahannya:-
500 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 camca besar lada hitam biji, tumbuk halus*
1 camca teh garam*(*disatukan dan perap 15 minit)
1 batang saleri, didadu
2 biji kentang, didadu dan goreng hingga empuk
1 biji cili merah, potong serong
1 biji bawang besar, potong berbaji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, dihiris halus
6 kuntum cendawan shitake segar, dipotong kecil
5 camca besar sos lada hitam "LIFE"
1 camca besar kicap cair
1 camca besar sos ikan (nampla)
1 camca teh minyak bijan
Sedikit gula

Cara membuatnya:-

1. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tambah dengan minyak bijan dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan daging dan kacau goreng hingga daging kecut. Tambah sos lada hitam dan sedikit air. Biar mendidih.
2. Masukkan cendawan, saleri, bawang besar, cili dan kentang. Kacau hingga rata dan biar mereneh sebentar. Tuang kica cair dan sos ikan. Masak hingga daging lembut.
3. Masukkan gula dan kacau hingga rata. Rasa tahap masinannya dan jika ok, boleh diangkat dan hidang bersama nasi hangat...

***ader jugak 2,3bhn yg xder kat dapur ku...t'paksa ku abaikan,tp ttp sedap jugak!!!

0 件のコメント: