2009年1月31日土曜日

Acar simple


bhn;

* timun
* karot
* kobis
* capsicum merah & kuning
* cuka(sbb xder cuka,ku guna jus lemon jer)
* gula & garam

**gaul rata semua bhn....perap setgh jam sblm mkn baru sedap!

Kurma Telur


ambk dr blog k.hanieliza...wlp simple tp nk jugak tayang kat sini.heheheeh!!!

BAHAN
6 biji telur rebus [buangkan kulit]
3 s/b rempah kurma
2 mangkuk santan atau 1 cawan yogurt asli(ku guna santan jerk)
2 biji kentang [potong kecil]
3 biji cili hijau
2 biji tomato buah [belah 4](xletak pun sbb xder)
2 labu bawang besar [belah 4]
minyak
garam

Bahan tumbuk
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara:
1. Bancuhkan rempah kurma dengan bahan tumbuk. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan santan atau yogurt, kentang dan telur. Biarkan mendideh.
5. Bila mendideh masukkan garam dan semua bahan lain dan biarkan sehingga
mendideh dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

Nasi Minyak Hujan Panas


resepi Makyong....dah byk kali buat ikut resepi ni,mmg sedap!
resepi ku c&p dr MyR;

Bahan-bahan ( 5 orang )

* 4 cawan beras basmati
* 5 cawan air
* 2 kiub ayam
* 2 helai daun pandan
* pewarna merah, kuning dan hijau
* [bahan tumis]
* 1/2 inci halia
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 biji bawang besar
* 2 sudu besar minyak masak
* 1 sudu besar minyak sapi
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* 3 biji buah pelaga
* [bahan hias]
* bawang goreng
* kismis

Cara-cara

1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
4. Masukkan beras dan gaul rata.
5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
6. Masaklah nasi sehingga masak
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

2009年1月30日金曜日

Puding Susu Buah-buahan


dr MyR jugak...mmg slalu ku buat cmgini...tp dk sini ku guna susu segar jer,susu cair mahal...hihihi!!!kedekut aku kan???

dr segi rasa,lg uuummmpphh letak susu cair...rasa lemak2 gtu!!!kali ni ku xletk telur..abih stok!!!!hahahahah...

Bahan-bahan ( 1 loyang besar )

* 1 paket serbuk agar2 (11gm)
* 2 biji telur
* 4 cawan air
* 1/2 tin susu cair
* 1 cawan gula
* 2-3 sudu besar tepung kastad
* 1 tin fruit cocktail

Cara-cara

1. masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.

Bubur Jagung


resepi c&p kat MyR;
Tq jun...
Bahan-bahan ( 3-4 orang )

* 4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya(guna jagung frozen jerk)
* 5-6 sudu besar gula (ikut manis)
* 1 mangkuk kecil santan pekat
* 1- 1 1/2 mangkuk kecil air
* 2 helai daun pandan disimpul
* 1/4sudu teh garam (optional)
* segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)

#### ku tambah gula melaka skit...

Cara-cara

1. Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
2. Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
3. fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..

2009年1月29日木曜日

Mee Goreng


bahan;

mee
bwg putih-dicincang halus
cili kering-diblend
ayam
sayur mayur-aku letak tauge,sawi,kubis
tauhu
kicap manis
sos tiram
garam

caranyer;
-tumis bwg putih+cili kering hingga garing,masukkan ayam...masuk air skit,biar masak dulu ayam tu...campak la sgl jenis kicap/sos...last,baru masuk sayur &mee serta secubit garam.
-siap,boleh makan daaaaaa..

Kerpok Lekor...style aku!





bahan;

ikan saba
tepung ubi
tepung katakuriko
black pepper
baking powder
gula & garam
sedikit air utk blend ikan
**semua bhn diats,xder sukatan sbb aku main campak jer!!

caranyer;
- uli biar sekata...agak2 lar,asalkan mudah nk bentuk pjg2 tu....aku bentukkan ats papan pencanai...jgn byk sgt tepung tu nnti rasa tepung jer yg lbh....heheheeh!!!kl melekat kat papan tu tabur skit dgn tepung.

2009年1月27日火曜日

Aniqnyer akvt...




ari ni aniq belajar buat onigiri kat skolah...aku pun pg ni relax skit sbb x payah buat bento...arini nyer menu roti dan onigiri yg dia buat tu..
blk skolah td suka dia duk crita ttg kelas onigiri...aku ingt cikgu dia yg ajar rupanyer ader makcik jepun yg dk ngajar budak2 ni.
ade 2 ketul yg dia bwk blk td....

x puashati...



cubaan kedua ku buat kek coklat kukus...1st time buat jd b'sarang mcm kek gula hangus...2nd time buat pun jd gtu jugakkkkk!!!!!!lps ni aku malas dah nk buat kek nih.

wlp rasa dia sedap tp aku xpuashati mna silap nyer jd gtu....kl aku teringn nk mkn kek ni kena tunggu 2,3 bln lg baru aku buat blk...sungguh tension!!!!

2009年1月26日月曜日

Milk Jelly


simple jer buat ni...ambk dr MyR(yani)

Bahan-bahan ( 5 orang )

* 500ml fresh milk
* 5 sb air
* 10g gelatin
* jem secukupnya
* daun pudina(optional)

Cara-cara

1. Campurkan gelatin dan air.
2. Masukkan fresh milk ke dalam periuk. Panaskan dengan api perlahan. Bila dah panas, masukkan gelatin tadi. Kacau sehingga gelatin larut .
3. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan.
4. Bila nak makan, letak jem dan hias dengan daun pudina.

2009年1月25日日曜日

Pagi tadi....





Bangun pagi td terus duk jenguk2 kat luar sbb en.hb kata salji turun awal pg td....aku pun terus jer ambk kamera snap belakang/depan umah aku...sbb view time tu cantik sgt dgn salji yg sedang turun agak lebat la dr biasa. Saper2 duk Kagawa ni mmg x merasa la nak main salji sbb sblm ni ader la turun tp seciput jer..nk snap gambar pun aku malas!!!

Ni gambar2 yg aku sempat snap kat belakang/depan umah ku...

2009年1月24日土曜日

Apple Pie...



1st time buat apple pie...mmg mudah kan...sedap plak tuuu..buat ptg kemarin,arini dah licin...rasa nk buat lg ari ni...tp sbb arini,ari mmgu jdnyer aku xleh duk lama2 kat dapur...byk aktvt luar yg aku nk buat..heheheeh!!!

kopipes jer dr blog k.hanieliza...

APPLE PIE

Bahan Inti
4 biji epal hijau [potong dadu]
100 gm gula perang
1/sk serbuk kayu manis
2 s/b tepung gandum ]
3 s/b air ] bancuh

Cara
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu.
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata.
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata.
4. Sejukkan.

Bahan Doh
200 gm majerin
50 gm shortening
50 gm gula icing
400 gm tepung gandum
2 -3 s/b air sejuk petiais [cold water]

Hiasan
kuning telur

Cara
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dala mangkuk.
2. Ramaskan sehingga menjadi saperti serbuk roti.
3. Masukkan air sejuk sedikit demis edikit dan gaulakn rata.
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk.
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan.
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkans saperti kulit pie.
7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 10 minit.
8. Keluarkan dan masukkan inti epal.
9. Leperkan doh dan buatka saperti jalinan atas mangkuk pie.
10 Sapukan kuning telur.
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan garing.

2009年1月22日木曜日

Kek Chiffon Matcya


resepi ni ku ambk dr Mat Gebu...resepi asal KEK CHIFFON KELADI..sbb xder pes keladi ku tukar jer dgn matcya..tpwarna dia x brp menarik..sblm masuk oven tu ku tgk ok jer kaler hijau nyer...tp bila masak x nmpk lah pula hijaunyer...nmpk kedekut pulak nak guna serbuk matcya tuu..lain kali kena tambah lg sukatannyer..

Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )

* Bahan A:-
* 6 kuning telur (gred A)
* 150 g gula halus
* 100 ml pati santan (guna santan kotak)
* 100 ml minyak jagung/masak
* 70 ml air
* 225 g tepung gandum*
* 1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
* 1 camca teh perisa keladi
* 1/2 camca teh pewarna ungu
* Secubit garam
* Bahan B:-
* 6 putih telur (gred A)
* 135 g gula halus
* 1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara

1.Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
2.Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
3.Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
4.Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
5.Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.
6.Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.

Acar timun masak



resepi yani...cam biasa ku kopipes jerk!!!

Bahan-bahan ( 4 orang )

* 1 batang timun
* 1 batang lobak merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 bawang besar
* 3 sudu besar cuka
* garam
* gula
* 1 cawan air
* 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
* 1 sudu besar cili giling
* 1/2 sudu kecil biji sawi

Cara-cara

1. Belah 4 bawang putih. Mayang bawang besar
2. Potong memanjang lobak merah dan timun. Rendam dalam air garam
3. Panaskan minyak, tumis bawang putih
4. Masukkan serbuk kunyit dan cili. Tumis sampai wangi.
5. Masukkan air. Biar sampai mendidih
6. Masukkan timun dan bahan-bahan lain. Jangan terlalu lama. Agak-agak 2-3 minit. Kemudian padamkan api.

Beriani Daging


resepi ambk kat blog k.hanieliza...
sedap daging ni bila mkn dgn nasi tomato serta seangkatannyer....
aku cuma buat seciput jer sbb nak mkn berdua jer kann...
budak2 x layan yg pedas2!!!!

BERIANI DAGING

Bahan
1 kg daging ]
4 s/b rempah beriani ] bancuh dgn sedikit air
1 cawan yogurt(xder yogurt..ku ganti dgn santan jerk)
3 s/b tomato puree
3 biji kentang potong kecil]
2 biji tomato buah [belah 4]
3 biji tomato buah ranum [mesinkan dengan 2 cawan air]
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar [belah 4]
1 pokok daun ketumbar [potong kasar]
garam

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
minyak

Cara
1. Daging dipotong kecil dan basuh. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan bahan tumbuk dan rempah berani dan daging yg dibancuh dgn air. Kacau rata sehingga naik minyak.
4. Masukkan buah tomato yg telah dimesin denngan air dan juga tomato puree . Biarkan sehingga lembut.
5. Masukkan kentang dan yogurt. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak.
6. Masukkan buah tomato belah, cili merah dan cili hijau, bawang besar dan juga daun ketumbar. Rasakan garamnya.
7. Bila dah nampak layu boleh tutup api dan hidangkan dengan nasi beriani atau roti.

2009年1月20日火曜日

nasi lemak



mlm ni dinner dgn nasi lemak dan lauk pauknyer...belek punyer belek menu...tp x tau nak masak aper...last,rasa nk buat ayam berempah...mesti sedap mkn dgn nasik lemak kann...ayam berempah ni pun aku buat ikut aper yg ader jer.

aku pun buat la sambal sotong,sambal bilis & telur mata kerbau(ader org pggl mata lembu erk???)hihihihi...utk buat kecik 2 org ni aku buat sup ayam jerrr.

AYAM BEREMPAH

bwg besar
halia
kunyit
lengkuas

##semua bhn tu aku blend...campur dgn serbuk cili & garam. Perap 2-3jam sblm goreng.

***sambal sotong & sambal bilis x brp lawa sbb aku guna cili serbuk..sbb cili kering ku dah abih stok...hukhukhukhuk!!!

2009年1月19日月曜日

Roti Canai


ari tu aku try resepi ni utk buat murtabak...kali ni ku buat roti canai pulak!!!
guna resepi yg sama dr Joayee...
roti canai ni ku cicah dgn susu pekat jer...sedappp,slalu mkn mcm ni time dk m'sia kl beli roi canai segera...almaklum la time dulu2 mner la ku rajin nk masak2 ni...hihihihii!!!!

2009年1月18日日曜日

Udang Masam Manis


resepi dr dapur k.hanieliza...

Bahan-Bahan:
500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak

Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4. Masukkan juga cili potong dan gula.
5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain

2009年1月16日金曜日

mix vege fritters


bkn main glamer lg aku bg name cucur ni...hehehehe!!aku buat ni time lapar tp malas nk buat benda lain...cucur ni sedap cicah dgn sos cili thai.

bhnnyer;

gandum
tepung beras sikit
baking powder
udang kering
mix vege
telur
bwg besar
garam
serbuk kunyit
air

caranyer;
gaul jer semua benda tu dlm bekas besar.

Makizushi


buat utk bfast pg td...ni p'mintaan aniq,dia suruh aku letak tuna sajer...senang ler kerja aku!!!!dah la pagi2 tu slalu jer kalut...sib baik ari ni xpayah buat bento utk dia.

makizushi ni versi sempoi jer...aku gaul tuna & mayonis jer...ku gulung dgn bamboo mat sbb xreti ler nak gulung tanpa benda tuuu...

2009年1月15日木曜日

Kek Coklat Kukus


resepi ni ku ambk dr my sepupu yg berada nun jauh di Kota Bharu,M'sia...aku mintak dia emailkan resepi ni sbb dio duk crita psl kesedapan kek ni.....hihihiii!!!!!tu yg buat aku jeles tuuu....
*****k.chik,mu tgk la kek aku ni...jd doh ko????
x rugi aku buat...sbb kek ni mmg sedap!!!!


ni resepinyer;

* 1 1/2 cawan tepung gandum(ku guna tepung kek)
* 1 1/2 cwn serbuk koko
* 1 1/2 s/kecil soda bikarbonat
* 1 1/2 s/kecil baking powder
* sedikit garam(diayak)

# 1 tin susu cair(ku guna susu segar jerk)
# 2 cawan gula(ku guna gula perang)
# 6 s/besar susu pekat
# 125gm butter
3 biji telur(pukuldlm bekas lain sampai kembang)

Caranyer;

1. # masukkan dlmperiuk dan panaskan atas api,sejukkan....apb sejuk masukkan telur yg dah dipukul itu.
2. masukkan no.1 ke dlm * kaupbalik sampai sebati....masukkan dlm acuan yg telah digris dgn butter dan sedikit tepung...kukus selama sejam.

*bila masak,ku terbalikkan ats radai kek....tunggu betul2 sejuk baru keluarkan dr acuan.
* x letak topping pun sbb xder bhn...hihihihii!!!

Ayam Masak Madu


lauk ni sgt sesuai mkn dgn nasi beriani...ku c&p dr MyR...tq sya kongsi resepi ni!!!
wlp bhn2nyer simple tp lauk ni mmg sedap...

Bahan-bahan ( 2-4 )

* 1/2 ekor ayam
* garam
* kunyit
* 1 sudu rempah kari ayam
* 3 ulas bawang putih
* 1 inch halia
* bawang besar
* cili kering
* madu
* gula merah
* sos/tomato puree
* air

Cara-cara

1. Potong ayam mengikut keselesaan. Perapkan bersama bawang putih dan halia yang sudah ditumbuk, serta garam, kunyit dan rempah kari.
2. Ketuk2 ayam untuk asing dari rempah perapan. Simpan bhn perapan untuk kuah. Goreng ayam hingga masak, ketepikan.
3. Panaskan minyak, goreng bawang besar hingga layu. Masukkan lebihan rempah perapan tadi dan cili kering. Tumis hingga terbit minyak.
4. Masukkan tomato puree, madu, gula merah & air. Kacau.
5. Jika hendak ayam lembut, masukkan semasa masih banyak kuah . Jika hendak garing, tunggu kuah pekat baru masukkan ayam.
6. Siap untuk dihidang. Boleh taburkan bwg goreng atau daun sup.

Nasi Beriani Ringkas



resepi dr dapor Mat Gebu...

Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )

* 1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
* 1 tin kecil minyak sapi (ghee)
* 1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
* 3 biji bawang besar, dihiris halus
* 5 ulas bawang merah*
* 5 ulas bawang putih*
* 2 inci halia*(*dikisar halus)
* 1 batang kayu manis
* 1 kuntum bunga lawang
* 5 kuntum bunga cengkih
* 4 biji buah pelaga
* 2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
* Segenggam daun ketumbar
* Segenggam bawang goreng
* 1/2 cawan gajus
* 1/2 cawan kismis
* Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
* 1 kiub ayam maggi
* Garan secukup rasa
* Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

****ku tambah 2 sudu besar rempah beriani....sorry Mat i ubah resepi u!!!hehehe..wl aper pun...resepi ni mmg best!!

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
2. Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
3. Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
4. Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
5. Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.

Murtabak


utk buat kulit murtabak ku guna resepi roti canai dr Jo...ku uli guna bm jer,senang kerja dan cepat....sambil tu ku buat inti murtabak...juga dr resepi Jo..
tq Jo...murtabak ku m'jd laaa..tp ku just tarik2 jer tepung tu...tu pun dgn bantuan en.hubby!!!!!

bahan;

* 550 gm tepung gandum
* *250 gm air
* *1 egg-50gm
* *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
* *1 tsp garam-6gm
* *1 tsp butter/margerin-15gm
* 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3. uli hingga jadi doh
4. rehatkan doh selama 10min
5. uli lagi selama 5min
6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
9. *nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
10. *tips: terlebih uli, dought akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
11. *NB: refer to komen from skyblue&yani:I dah update jumlah air to 250gm. nak clarify ,Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dought roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
12. lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.


utk inti murtabak;

* INTI MURTABAK:
* 300g mince meat
* 2 bawang besar-potong dadu
* 3 bawang putih-potong dadu
* 4 sb rempah kari
* garam+perasa secukupnya
* **1 bawang-potong nipis2
* **6 biji telur-atau secukupnya
* KUAH BAWANG:
* *1 bawang besar (atau bawang merah)-potong nipis2
* *cuka, gula,garam,air, color merah- secukupnya
* campurkan semua bahan diatas *. dan rasa.

Cara-cara

1. Inti murtabak:
2. tumis bawang, bawang putih, masukkan mince meat, rempah kari. masukkan perasa. masak hingga kering.
3. bila daging sudah suam, campurkan bahan **. kacau hingga sebati.
4. kibarkan doh roti, atau tarik nipis2. masukkan sedikit inti, lipat
5. goreng dgn api perlahan hingga masak.

2009年1月12日月曜日

Akok


lalalalalalal!!!!
ari ni aku b'jaya buat akok laaa....gara2 tgk akok Jo yg nampak sgt2 lemak manis gtu...Jo,akok ni mmg best kan...
tqvm utk zaliana...tuan punyer resepi ni...
resepi ni ku kopipes dr blog Jo ...

Bahan:
10 biji telur
300gm gula melaka
200ml air
400ml santan-1 tin
2 helai daun pandan
1/2 sk garam
60gm tepung gandum

Cara:

* masak gula melaka dalam air hingga larut. masukkan sekali daun pandan yg dicarik2.
* tutup api. biarkan suam. masukkan santan & bahan lain. kacau sebati. tapis.
* panaskan acuan akok/ muffin tray. dalam oven 210 degC. letak lapisan paling atas dlm oven. masukkan sedikit minyak dlm acuan. biarkan minyak panas.
* tuangkan bancuhan akok setinggi 1".
* kuih akan mengembang. bila di sejuk akan kecut balik. sejukkan.

2009年1月10日土曜日

Lompat tikam



resepi ni x ingt ambk kat mner...sbb ku main salin jer dlm buku antik ku ini...

Bahan lapisan hijau A;

1 cawan tepung beras
3 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil air kapur


Bahan lapisan putih B;

1/2 cawan tepung beras
4 3/4 cawan santan
1/4 sudu kecil garam


Bahan kuah C;

1-2 keping gula melaka
2 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul


Cara nak buat bahan A;

1. Gaul rata semua bhn A dlm mangkuk dan tapis.
2. kemudian masukkan adunan ini ke dlm periuk dan kacau ats api yg sedrhana.
3. kacau hingga mendidih m'gunakan whisk.
4. apbl adunan menjadi pekat dan b'kilat masukkan ke dlm bekas dan sejukkan dlm peti sejuk.

Cara nak buat bahan B;

1. gaul rata semua bhn B dlm mangkuk dan tapis.
2. kemudian tuang adunan dlm periuk dan kacau ats api sderhana.
3. kacau hingga m'didih m'gunakan whisk lbh krg 15minit.
4. kalu nak lembik lg dr gambar kacau 10minit jer.
5. apb adunan m'jd pekat dan b'kilat dan b'kilat masukkan ke dlm bekas dan sejukkan dlm peti sejuk.

Cara membuat bhn C;

1. Masak gula melaka dgn air hingga hancur dan m'didih b'sama daun pandan.
2. Tapis dan sejukkan dlm peti sejuk.

2009年1月9日金曜日

Roti Pita


ku kopipes dr Myresepi...tq erna,dah byk kali buat roti ni guna resepi erna!!!

Bahan-bahan ( 8 biji )

* 200g tepung roti
* 50g tepung gandum
* 150g air
* 5g gula
* 5g garam
* 15g olive oil/minyak masak
* 2.5g dry yeast

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
2. Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
3. Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
4. Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
5. *** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.


Bahan utk isian dlm poket;

ku marinate ayam boneless dgn jintan manis,b.pepper,ketumbar...gula/garam..segala jenis rempah tu ku blend kering...bakar guna non stik pan...bila ayam tu masak potong dadu.....gaul dgn timun,mayo,sos cili,sos tomato dan sos pasta....sgl jenis sos ku main tuang jer!!!!!janji sedap...hihihihi..

Paprik Ayam


bahan;

bwg putih
halia
bwg besar
serai
cili
daun limau purut
sayur....ku letak segala jenis sayur yg ader
ayam.....sukahati nak byk mner
kicap manis
sos cili
sos tomato
sos tiram
gula/garam

cara ku buat;

1. tumis b.putih+halia dan serai...masukkan ayam...biar masak.
2. masukkan segala jenis sos dan gula garam...
3. letak sayur,cili...& daun limau...siap

2009年1月7日水曜日

Apam Eno


ku perap 3 jam jer...saje nak test merekah ker tidak...resepi ambk dr zara klate..

Bahan-bahan ( 40-45 biji )

* 300g tepung beras
* 8-10 sudu besar gula pasir
* 1 sudu besar yeast
* 280-300ml air
* 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
* pewarna merah, hijau

Cara-cara

1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

Nasi Ayam



resepi juns11...tq juns11 nasik ayam ni mmg sedap!!!

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

* Untuk rebus
* -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)
* - 2 ulas bawang putih
* - 2sm halia yg diketuk
* Untuk perap
* >1 sudu besar kicap pekat
* >1 sudu besar sos tiram
* >1cm halia
* >2 ulas bawang putih
* >sedikit kicap cair
* Untuk nasi
* - 5cwn beras
* - 3 sudu besar butter
* - 1cm halia- ditumbuk
* - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
* - air rebusan ayam tadi secukupnya
* - sedikit garam.
* Bahan sos
* > 5biji cili merah
* > 5 ulas bawang putih
* > 2cm halia
* > 1 sudu teh cuka, garam, gula
* > 1/2 cawan air
* Untuk sup
* @lebihan air rebusan ayam
* @1 biji bawang besar kisar
* @rempah sup
* @garam
* @daun sup yg dihiris.

Cara-cara

1. Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
4. Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
5. Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.

2009年1月6日火曜日

Tai No Mushiyaki


ni en.hubby yg buat...resepi ni dia dpt dr seorg makcik jepun...nama dia SUGIMOTO(ajisaikan)

- tabur b.pepper & garam atas ikan...ketepikan.
- goreng shitake dgn bawang putih+sos tiram.
- letak butter ats ikan td,pastu bakar.
- nak bakar dgn oven pun bleh....en.hubby bakar atas dapur jer..lapik dgn alum foil.

2009年1月5日月曜日

Ayam Bakar Mayonis


utk dinner mlm ni...ku mkn dgn nasi kerabu...wlp bhn2nyer simple jer tp ayam bakar ni mmg best!!!tq vdia share resepi nih...ku kopipes dr Myresepi jerrkk..

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

* 8 ketul drumstick(ayam sekor tu..ku belah 2)
* 1 sudu besar mayonis
* 1 kiub ayam
* 1 sudu besar kicap manis
* 1 sudu besar sos tiram
* Lada hitam secukupnya-tumbuk
* 2 ulas bawang putih-tumbuk
* 1/2cm halia-tumbuk

Cara-cara

1. Perap dengan semua bahan-bahan di atas dalam 1/2 jam. Kemudian bakar. Lagi lama perap, lagi sedap.

Inarizushi


sblm ni beli jer kat supa...tp kali ni ku try buat sendrik ikut arahan kat pek jer....en.hubby la tukang baca,ku mane la tau...

inarizushi ni feveret aku & aniq...bila aniq test yg mama dia buat ni sama jer dgn beli kat supa terus jer dia suruh aku buat utk bento lps ni...aniq ni ngada2 tau kalu aku buat bento dia x sama dgn dia tgk dlm buku ker mner2 lah...mesti dia ketawakan aku!!!!!

tp kali ni bila dia mintak aku buat utk bento dia....maknanyer ok la tuh!!!nak buat ni pun simple jer....cuma gaul dgn cuka sushi,gula & garam...pastu ku tambah bijan skit..

2009年1月4日日曜日

Potato Wedges



ni cara ku buat;

-kupas kulit potato,belah 4 dan rebus agak2 empuk...
-sejatkan...gaul dgn tepung beras,sebuk cili,serbuk kari,black pepper N white pepper,garam...dan pati ayam.
-goreng sampai garing...sedap mkn panas2.

Donut


lagi resepi dr yani...

Bahan-bahan ( +-16 biji )

* 200g tepung berprotin tinggi
* 50g tepung gandum
* 50g tepung jagung( corn starch)
* 30g gula
* 2/3 sudu kecil garam
* 1 sudu besar baking powder
* 2(6g) sudu kecil dry yeast
* 190ml (susu segar + telur )
* 50g lemak sayur
* Minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara-cara

1. Masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk. Kacau sehingga rata.
2. Masukkan pula susu dengan telur dan juga yeast. Kacau sekejap. Kemudian masukkan lemak sayur. Uli sehingga tak melekat ditangan. Biarkan doh yang dah diuli selama 40-45 minit.
3. Boleh juga uli guna breadmaker atau food processor.
4. Canaikan doh setebal 1-1.5 cm di atas papan canai. Tutupkan dengan kain lembab. Biarkan dalam 10 minit.
5. Terapkan doh dengan donut cutter. Biarkan donut naik 2 kali ganda sebelum digoreng.

Salmon Butter Lemon




resepi dr yani...

Bahan-bahan ( 2 orang )

* 2 slices salmon
* 2 + 1 sudu besar olive oil
* 1 sudu besar butter
* 1/2 sudu besar jus lemon
* 4 sudu besar air
* garam secukup rasa
* lada hitam secukupnya(3 kali pusing kalau guna bekas lada hitam)
* daun bawang untuk hiasan
* tepung gandum/ corn starch

Cara-cara

1. Salmon-butter-lemon1
Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. sapukan dengan tepung gandum.
2. Salmon-butter-lemon2
Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
3. Salmon-butter-lemon3
Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.
4. Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu.
5. Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.
6. Kalau nak lagi sedap, sebelum letak samon tu pinggan tu panas sekejap dgn microwave. Lepas tu bolehlah letak salmon dan sos lemon di atasnya.

2009年1月3日土曜日

Sotong Masak Kunyit



resepi yummiez(Myresepi)...
kl beli sotong aku mcm xreti nak masak aper selain dr sambal tumis utk nasik lemak...tp kali ni ubah selera skit bila tgk resepi ni simple jer...ku try la buat. Kebetulan ader capsicum merah dan kuning...bleh la campak dlm tu.

ni resepi nyer;

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

* 4-5 ekor sotong - bersihkan dan dipotong
* 1 sudu kecil serbuk kunyit
* garam secukupnya
* serbuk lada secukupnya
* 2 ulas bawang putih - dihiris
* 1/2 biji bawang besar - dipotong bulat2
* hirisan cili merah secukupnya
* minyak utk menumis

Cara-cara

1. Sotong tadi digaulkan dengan serbuk kunyit, garam dan serbuk lada. Kalau boleh jangan bagi sotong berair sangat. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Bila dah panas, tumis bawang putih sampai naik bau.
3. Masukkan sotong dan kacau sebentar. Kalau rasa nak tambah kuah, masukkan sedikit air. Tapi air dari sotong tu akan keluar jugak so agak2 byk mane nak tambah air.
4. Masukkan bawang besar and hirisan cili merah. Tambah kan garam jika perlu. Tak perlu masak lama sgt, nnt sotong jadi keras.
5. Siap dan hidangkan.

2009年1月2日金曜日



dah pun selamat masuk dlm perut smlm.....hehehehe!!!!